Wat is Nano?

Nano wil profiteren van enkele problemen die Bitcoin op dit moment heeft. Namelijk snelheid en hoge transactiekosten. Het bedrijf focust zich als gezegd alleen maar op betalingen, en wil dus niets anders doen. Het motto van Nano is dan ook ‘doe 1 ding en doe het fantastisch’.

Om dit te realiseren maakt Nano gebruik van een ander soort blockchain dan Bitcoin. De techniek die hierachter zit is goed te vergelijken met die van IOTA. Beide valuta maken gebruik van zogeheten Directed acyclic graphs (DAG). Bij DAG valuta’s zijn er geen miners maar bevestigen de gebruikers van het netwerk elkaars transacties. Voor elke transactie die er gedaan wordt, wordt er een eerdere transactie bevestigd.

Hierdoor kan Nano transacties supersnel en supergoedkoop voltooien. Hier komt nog eens bovenop dat via het Proof of Stake concept dat Nano gebruikt om transacties te verifiëren/bevestigen er veel minder energie wordt gebruikt dan via het systeem dat bijvoorbeeld Bitcoin gebruikt (Proof of Work, miners).

In tegenstelling tot wat er gebeurt bij bijvoorbeeld Bitcoin, miners die simpel gezegd moeilijk sommen oplossen (dit is het stukje work in Proof of Work) en hiervoor beloond worden met Bitcoin. Bij Proof of Stake zetten mensen een (gedeelte van) hun stake (bezit) in om een transactie verifiëren.

Dit heeft als grootste voordeel dat het veel minder rekenkracht kost, hetgeen de hoeveel stroom die gebruikt wordt om een transactie te verifiëren drastisch doet afnemen.

Nano kopen doe je bij Bitvavo.

Geef een reactie